Echtscheidingsmediation

Bij mediation zit je samen aan tafel, deel je de kosten en kom je in onderling overleg tot een duurzaam plan voor de lange termijn. Dat is het grootste verschil met een advocaat, waar je tegenover elkaar staat, dubbele kosten hebt en het traject vaak lang duurt.

Als ervaren mediator met méér dan 10 jaar ervaring begeleid ik jullie scheiding, hoe complex deze ook is. Dus ook als er ondernemingen zijn of er veel vermogen is. Als erkend echtscheidingsmediator regel ik uw scheiding van A tot Z. U heeft geen meer advocaat meer nodig. Alles wordt verzorgd, van ouderschapsplan tot en met het Rechtbanktraject, voor een vast all-in tarief.

Echtscheiding mediation

In een mediationtraject zit je op vrijwillige basis samen aan tafel, deel je de kosten en kom je in onderling overleg tot een goede oplossing voor de lange termijn. Dat is het grootste verschil met een advocaat die gaat voor rechtspraak; met dubbele kosten en vaak een langdurig traject.

Deskundige mediation

Als ervaren mediator met méér dan 12 jaar ervaring begeleid ik jullie scheiding, hoe complex deze ook is. Dus ook als er geschillen zijn over ondernemingen of veel vermogen. Als uw relatie eindigt of u gaat scheiden, heeft u al genoeg aan uw hoofd, dus is het prettig als een erkend echtscheiding mediator (Register mediation: voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen) uw scheiding van A tot Z regelt. U heeft geen advocaat meer nodig voor de gerechtelijke procedure. Alles wordt verzorgd, van ouderschapsplan tot en met de rechtbank procedure. En de gehele afhandeling voor een vast all-in tarief of zelfs op kosten van de overheid.

Mediation; samen scheiden op een goede manier

Een mediator helpt beide partijen bij het samen in goed onderling overleg uit elkaar gaan. De mediator brengt de communicatie weer op gang en bespreekt alle eventuele conflicten. Uiteraard is de mediator er voor beide partijen wat betekent dat alle belangen van beide partijen behartigd worden. In mediation worden afspraken gemaakt over de volgende onderwerpen: de kinderen, de woning, pensioenen, het vermogen en partneralimentatie. De gerechtelijke procedure wordt ook helemaal geregeld dus u hoeft niet meer naar de rechter.

Wensen, belangen en emoties in mediation

Bij echtscheidingsmediation gaat het over de wensen, belangen en emoties van partijen. De mediator begeleidt op professionele wijze de gesprekken en eventuele conflicten van partijen en daaruit voortvloeiende onderhandelingen, om vanuit hun werkelijke belangen tot een gezamenlijk gedragen oplossing van conflicten te komen. Uiteraard zijn de financiële, fiscale en juridische aspecten ook van groot belang dus deze zaken komen ook aan bod in mediation.

Belangrijke uitgangspunten mediation

 • deelname aan echtscheiding mediation is vrijwillig
 • beide partijen zijn bereid om te proberen er samen uit te komen zonder rechter
 • begeleiding in mediation is neutraal en onafhankelijk (mediator zal onpartijdig helpen)
 • mediator die richting geeft, regie neemt en oplossing zoekt voor conflicten
 • alles wat tijdens mediation besproken wordt is vertrouwelijk

Mediation bij een echtscheiding is ook geschikt

 • als u met uw ex-partner in gesprek tot goede afspraken bent gekomen en de scheiding alleen nog maar geformaliseerd hoeft te worden
 • als beide partijen een nieuwe zorgverdeling willen afspreken
 • als er een (nieuwe) alimentatieberekening gemaakt moet worden
 • als er wijzigingen in uw leven hebben plaatsgevonden waardoor het huidige ouderschapsplan of convenant niet meer voldoet
 • als u een conflict heeft met de andere partij wat u samen wilt oplossen zonder rechter / rechtspraak
 • als u geen conflict heeft maar niets wil vergeten wat goed geregeld moet worden
 • goed afsluiten van alle denkbare geschillen in echtscheidingen tussen alle betrokken partijen tot en met rechtbank

Belangrijkste voordelen echtscheidingsmediation

Mediation heeft tal van voordelen ten opzichte van rechtspraak. Mediation is vooral geschikt wanneer het van belang is dat de ouderrelatie tussen partijen ontspannen en dus zonder lading is.

 • Er wordt gewerkt naar een gezamenlijke oplossing
 • Er is ruimte voor een creatieve oplossing, de gemaakte afspraken zullen maatwerk opleveren
 • Bemiddeling helpt bij de ontvlechting van ex-partners en overgang naar collega-ouders
 • Bemiddeling voorkomt dat conflicten tussen partners verder oplopen, dat is in ieders belang, vooral in dat van de kinderen
 • U krijgt informatie over de wetten en regels die van belang zijn zodat u een goede juridische beslissing kunt maken
 • De mediationgesprekken zijn informeel en vertrouwelijk en vinden in een open, veilige en neutrale sfeer plaats
 • De totale kosten zijn lager en de procedure gaat sneller dan als er een gerechtelijke procedure door advocaten wordt opgestart
 • Afspraken die in een mediationtraject in gezamenlijk overleg zijn gemaakt zullen na de scheiding beter worden nageleefd
 • De gehele bemiddeling vindt plaats onder de deskundige begeleiding van een mediator
 • U kunt zelf, samen met de andere partij, besluiten hoe u het geregeld wil hebben na de scheiding
 • U heeft zelf het meeste invloed op de uitkomst en voorkomt een rechtszaak waarin de rechter beslist over de gevolgen van uw scheiding

Ook complexe scheidingen in mediation

Is jullie scheiding zeer complex omdat er veel vermogen is? Is er veel onroerend goed of zijn er diverse ondernemingen? Ook dan ben je aan het juiste adres bij Van Houten Mediation. Ik werk samen met een team van specialisten, die op de achtergrond meewerken en ervoor zorgen dat alle facetten van een (complexe) scheiding zeer zorgvuldig geregeld worden.

Samenwerking met de volgende professionals:

 1. Hypotheekadviseur;
 2. Specialist in alimentatieberekeningen;
 3. Fiscalist;
 4. Advocaat;
 5. Pensioenadviseur.
 6. Pubercoach;
 7. Kindbehartiger.

Vaste pakketprijs of op kosten van de overheid

Bij Van Houten Mediation weet je precies van te voren waar je aan toe bent omdat ik werk met vaste tarieven. Meestal zijn er tussen de 3 en 6 afspraken nodig om het mediation traject en de scheiding van A tot Z af te ronden.

Het advies is om een gratis intake gesprek in te plannen. Hierin kunt u uw situatie beschrijven en kan ik de situatie beoordelen. Naar aanleiding van het gratis intake gesprek kan ik jullie een goede inschatting geven van het aantal gesprekken dat nodig is en wat de totale kosten zullen zijn. Ik werk met pakketprijzen vanaf € 1.150 p.p., waarin alle kosten zijn inbegrepen, dus ook de advocaat- en rechtbankkosten.

Indien je verzamelinkomen van 2 jaar geleden, lager is dan € 42.400 p.p. (met kinderen) of 30.000,- p.p. (zonder kinderen) en je box 3-vermogen lager is dan € 31.340,- p.p. dan kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat betekent dat een eigen bijdrage door de Raad voor Rechtsbijstand wordt vastgesteld. Deze ligt tussen € 59 en € 160 voor het gehele traject. Mocht maar een van jullie hiervoor in aanmerking komen, dan geldt voor de ander de pakketprijs. lees hier meer over de kosten van mediation.

Vragen over mediation?

Heeft u een juridische vraag? Of bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor subsidie? Neem dan contact met mij op voor het inplannen van een kosteloos intakegesprek op ons mediationkantoor in Utrecht. Daarin geef ik alle benodigde informatie en toelichting zodat u een goed besluit kunt nemen of een mediationtraject geschikt is voor jullie.