Werkwijze

Ik start met een gratis kennismakingsgesprek. Daarna vinden gesprekken plaats waarin het ouderschapsplan, de alimentatieberekening, de vermogensverdeling, de woonsituatie en de pensioenen aan bod komen. Lees hieronder meer over mijn werkwijze.

Stap 1: Kennismakingsgesprek

Ik start al mijn mediationtrajecten met een gratis en vrijblijvend intakegesprek met beide partijen. Zo kunt u kennis met mij maken en kan ik u alle benodigde informatie verstrekken met betrekking tot mediation en mijn persoonlijke werkwijze. Er is uiteraard ruimte om eventuele vragen te beantwoorden aan de hand van de mediationovereenkomst die ik u van tevoren heb toegestuurd. Tevens zullen we de meest dringende onderwerpen alvast bespreken om rust te creƫren.

Het is belangrijk dat u en de andere partij een goed gevoel hebben bij mij voordat we starten. U kunt aan het einde van het intakegesprek aangeven of u beiden verder wilt. Als dat het geval is maken we ter plekke een afspraak voor het eerste gesprek of we starten direct met het eerste gesprek.

Stap 2: Start mediation

Na het intakegesprek starten we het eerste mediationgesprek met het ondertekenen van de zogenaamde mediationovereenkomst waarmee u opdracht geeft om het traject te starten. We starten het gesprek over de ontstane situatie en achtergrond van uw scheiding. Daarnaast inventariseren we gezamenlijk jullie wensen en behoeften.

Stap 3: Verloop mediation

Tijdens het mediationtraject komen alle benodigde onderwerpen aan bod zoals:

– kinderen, ouderschapsplan en kinderalimentatie;

– partneralimentatie;

– de woning en inboedel;

– het vermogen (bezittingen & schulden);

– de pensioenen.

Stap 4: Afronding mediation

Ik stel een convenant op wat met u wordt doorgenomen. Indien het convenant definitief is, kunnen de stukken worden ondertekend.

Stap 5: Stukken naar rechtbank

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap worden de stukken naar de Rechtbank gestuurd en zal de beschikking worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Afhechtingsgesprekken

Soms is het eerst nodig om gesprekken te voeren over de emotionele kant van de scheiding voordat mediation mogelijk is.
Het doel van deze gesprekken is om de relatie respectvol en constructief af te ronden door:

  • Duidelijkheid scheppen: Jullie kunnen beiden je gedachten en gevoelens delen over de scheiding, wat helpt om onduidelijkheden te verhelderen.
  • Emotioneel afsluiten: Het geeft jullie de mogelijkheid om de relatie emotioneel te verwerken wat belangrijk is voor verdere persoonlijke groei.
  • Communicatie verbeteren: Deze gesprekken zijn bedoeld om de communicatie tussen jullie zodanig te verbeteren dat jullie samen in mediation tot afspraken kunnen komen en toekomstige conflicten kunnen voorkomen.
  • Samen kunnen werken: Voor de opvoeding van jullie kinderen is het belangrijk om in de toekomst goed samen te blijven werken en er samen voor de kinderen te kunnen zijn.

LET OP: ik werk niet voor conflictscheidingen

Wat zijn kenmerken van een conflictscheiding:

  • Veel onenigheid en snelle escalatie
  • Niet meer samen in gesprek kunnen
  • Emoties (nog) niet kunnen parkeren
  • Niet neutraal/positief voelen naar elkaar
  • Weinig tot geen vertrouwen hebben
  • Niet flexibel zijn naar de ander
  • De ander zo min mogelijk willen zien na de scheiding
  • Niet openstaan voor belangen en behoeften van de ander
  • Rigide vasthouden aan juridische rechten/plichten