Er zijn vele manieren om bij anderen gedaan te krijgen wat je wilt. Als je bijvoorbeeld wilt dat je kind gaat opruimen, kun je de volgende beïnvloedingstechieken gebruiken:

 • Je kunt je kind een schuldgevoel aanpraten: ’mama is niet boos, maar wel heel verdrietig door wat jij nu gedaan hebt’.
 • Je kunt ook dreigen door te zeggen:  ‘als je &%$#@ nu niet doet wat ik zeg dan…..’
 • Positief belonen is ook een mogelijkheid. Je gaat op de uitkijk staan en als je kind dan per ongeluk een legoblokje in de opbergdoos gooit, spring je tevoorschijn en ga je overdreven klappen, prijzen en juichen.

Dit zijn allemaal technieken, waar de beroemde Russische psycholoog Pavlov beroemd mee is geworden. Door ongewenst gedrag te bestraffen en gewenst gedrag te belonen, bereik je vaak dat anderen gaan doen wat je wilt. Probleem is alleen dat dit gedrag niet zozeer is gekozen door de persoon zelf, maar dat hij is ‘afgericht’ door jou. En als jij dan wegvalt is het goed mogelijk dat die persoon weer terug valt in zijn oude gedrag. Bijvoorbeeld, een kind dat op kamers gaat, doet vaak hele andere dingen dan hij thuis heeft geleerd.

Echt luisteren is beïnvloeden

Als je het voor elkaar krijgt om de ander intrinsiek te motiveren om ander gedrag te vertonen, dan is dat veel krachtiger. De eerste stap daartoe is dat je achterhaalt wat de ander belangrijk vindt. Als je dat hebt achterhaald, weet je ook hoe je hem/haar kunt beïnvloeden. Dit doe je door echt te luisteren naar iemand.

Daarnaast is ‘echt luisteren’ ook nog eens een krachtige onbewuste beïnvloedingstechniek. Wie echt luistert namelijk, zorgt ervoor dat de ander zich gezien voelt. Hierdoor is de kans groot dat de ander ook geneigd is om te kijken naar jouw behoeftes. Dit beïnvloedingsmechanisme heet volgens hoogleraar Psychologie Robert Cialdini het wederkerigheidsprincipe. Het werkt alleen niet als je gaat luisteren met als doel: wat krijg ik ervoor terug?  Echt luisteren betekent dat je je eigen denkbeelden en behoeftes even opzij zet.

Wat NIET echt luisteren is:

 • autobiografisch luisteren: ‘Oh ja dat herken ik, dat heb ik precies zo gehad toen…..’
 • oplossend luisteren: ‘Heb je al geprobeerd om..?’
 • selectief luisteren: ‘Dat ene ding wat je nu zegt, dat bewijst dat jij ….’
 • manipulerend luisteren: ‘Wat denk jezelf dat jij niet goed doet?’
 • uitgelogd luisteren: Je bent wel stil, maar je kijkt glazig uit het raam en denkt aan mooie vakantieoorden!

Oefening

Ga deze maand naar iemand toe waarvan je vindt dat het tussen jullie niet lekker loopt en waarbij je graag wilt dat dat verandert. Verleidelijk is misschien om de ander te vertellen wat hij fout heeft gedaan en hoe jij wilt dat hij dat voortaan doet. Doe dat niet en ga eens als volgt aan de slag:

 • Zet een goede context neer. Begin bijvoorbeeld met de zin: ‘ik zou zo graag willen dat we dit probleem oplossen, want ik vind je een toffe kerel/dame en ik heb er last van. Vertel eens hoe zie jij dit probleem?’
 • Luisteren, Samenvatten en Doorvragen/ LSD. Ga dan vervolgens minimaal 10 minuten LSD-en. Luisteren, Doorvragen en Samenvatten. Let op! Zonder dat je je eigen mening geeft, in een slachtofferrol duikt, verongelijkt doet of boos reageert met een ah-joh-lul-en-jij-dan-reactie. Je enige doel is om in 10 minuten door te krijgen hoe de ander denkt en voelt en hoe de ander het probleem ziet.
 • Zet je ego op de gang. Je begrijpt waarschijnlijk dat het noodzakelijk is dat je je ego voor die 10 minuten even op de gang zet, want die zal het wel helemaal niet eens zijn met dat 10 minuten LSD-gedoe van je. Je ego zal er alles aan doen om je te verleiden om terug te meppen, pootje te haken, intellectueel de argumenten van de ander te weerleggen of weg te rennen. Als het je echter lukt om 10 minuten echt te luisteren, word je meester-beïnvloeder.

Je hebt nu twee dingen tegelijk gedaan. Je weet nu hoe de ander het hele plaatje ziet en zeer waarschijnlijk kun je je daar ook wel wat bij voorstellen. Hierdoor alleen al voelt het probleem vaak minder zwaar. Daarnaast heb je iets gedaan wat de ander waarschijnlijk zeer waardeert. De kans dat de ander nu ook open staat voor jou is hierdoor flink gegroeid. Misschien niet direct, maar doe dit een aantal keren en je zult zien dat de ander zich anders naar jou gaat gedragen. En dat is precies wat je eerste doel was. Succes en veel plezier met oefenen!

Bron: Reinoud van Rooij Trainingen. Voor zijn trainingen kijk op http://www.he-he.nl/