Begeleiding scheiden met kinderen

KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situatie. Kinderen willen na de scheiding van hun ouders helemaal niet kiezen, zeker niet tussen hun ouders. Daarom staat KIES ook voor ouders die voor hun kind kiezen tijdens een scheiding! KIES leert kinderen de scheiding beter te begrijpen, te verwoorden wat de scheiding voor hen betekent en hun vragen en angsten te uiten.

Meer info op www.kiesvoorhetkind.nl.

“Ik gun ieder kind met scheidende ouders de begeleiding van KIES!”

“Onze kinderen vonden het heel spannend om te gaan maar kwamen met blije gezichten naar buiten”

“Wij hebben als ouders hele bruikbare tips gekregen in de terugkoppeling en konden op een eenvoudige manier de situatie voor de kinderen verbeteren!”

Kind en echtscheiding

Jaarlijks krijgen ongeveer 35.000 kinderen te maken met de echtscheiding van hun ouders. Echtscheiding mag dan ‘gewoon’ zijn geworden in onze huidige samenleving, voor alle betrokken gezinsleden is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis, die een grote invloed op hun leven heeft. De gevoelens, reacties en gevolgen voor kinderen zijn divers, maar bij allen is er sprake van veranderingen en onzekerheden. Deze kunnen onder meer invloed hebben op het psychische welbevinden, de schoolprestaties, de sociale contacten en de zelfwaardering. Kinderen moeten leren omgaan met een ingrijpende verandering in hun leven.

Uit alle onderzoeken blijkt dat het kinderen helpt om te praten over de scheiding. Ouders zijn een zeer belangrijke steun voor kinderen en kinderen willen graag een open en eerlijke communicatie met hen. Toch zijn er ook zaken die kinderen lastiger vinden om met hun ouders te bespreken, omdat ze loyaal zijn aan beiden en hen niet bezorgd willen maken. Kinderen van gescheiden ouders noemen dat zij praten met lotgenoten ook heel waardevol vinden, omdat die hen goed begrijpen en adviezen kunnen geven.

Van Houten Mediation biedt in samenwerking met professionele KIES-coaches een spel- en praatgroep voor kinderen van scheidende ouders. Bij KIES staat het delen van ervaringen met leeftijdsgenoten in eenzelfde situatie centraal. Kinderen leren omgaan met de veranderende situatie en de communicatie tussen de kinderen en hun ouders wordt gestimuleerd.

Hoe werkt het

Bij KIES kunnen kinderen samen met lotgenoten hun emoties/gedachten/zorgen delen, elkaar tips geven en handvatten krijgen hoe ze kunnen omgaan met alle veranderingen en de scheiding van hun ouders. Er zijn vier bijeenkomsten waarin wordt gewerkt met spel, gesprek en creatieve werkvormen. Naast eigen beleving wordt de zorgverdeling besproken en geleerd hoe te communiceren over wat voor hen moeilijk of onduidelijk is. Na de bijeenkomsten vindt er een gesprek plaats met de ouders waarin teruggekoppeld wordt wat de KIES-coaches hebben gezien en ervaren met het kind.