Het is een levensgroot taboe en maar weinigen zullen het en plein public willen toegeven, maar feit is dat veel gescheiden ouders  stiekem uitkijken naar hun tijd zonder hun kind(eren). Dat schrijft therapeute Elisabeth Joy.

“Na vijftien jaar praktijk heb ik alles over scheidingen al gehoord. Er is veel pijn, veel woede, teleurstelling en trauma’s, maar er zijn ook verrassende voordelen aan een echtscheiding. Zo genieten veel mensen stiekem van de tijd dat ze eventjes geen ouder hoeven te zijn.”

De tijd zonder kind(eren) dient om de batterij op te laden. Om te gaan sporten, uit te slapen en bij te praten met vriend(inn)en onder het genot van een glas wijn! Het geeft veel gescheiden ouders de kracht om in de tijd dat hun kind(eren) er wel zijn, een geduldige en positieve ouder te zijn, de ouder die de kinderen verdienen.

“Soms vraag ik me af of we wel gescheiden zouden zijn als we elkaar meer vrije tijd hadden gegund, tijd voor onszelf en even zonder de kinderen”, getuigt een gescheiden moeder.

De tijd mét de kinderen forceert andere ouders dan weer om hun kinderen te leren kennen. “Ik werkte bijna altijd en kende mijn kinderen bijna niet. Nu we gescheiden zijn, moet ik wel tijd voor hen vrijmaken en leer ik hen echt kennen. Dat is fantastisch”, zo zegt een gescheiden vader.

Stukje hemel

“Mensen gaan mettertijd genieten van hun kindervrije tijd als een stukje hemel in de helse soep van de scheiding. Hun vrije tijd geeft hen de kans om de ouder te zijn die ze altijd al hadden willen zijn. Dit wil niet zeggen dat ze hun kinderen niet missen of dat ze blij zijn dat ze er van af zijn, maar gewoonweg dat ze genieten van de tijd voor zichzelf omdat de taken evenwichtig verdeeld zijn.”

Les voor nog niet gescheiden koppels

Het doet de vraag rijzen of koppels met kinderen daar iets uit kunnen leren. Dat een reisje met alleen je partner of met vriend(inn)en mag, bijvoorbeeld. Dat het geen schande is als ze ze niet zélf elke avond in bed leggen of van school gaan afhalen. Met andere woorden: dat er meer in het leven is dan moeder of vader zijn alleen.

Voordeel = nadeel

“Tijd voor het gezin is voor veel mensen je van hét. Maar er is een nadeel aan verbonden, een nadeel dat de eerste jaren niet altijd zichtbaar is: familietijd knaagt aan tijd voor het koppel en tijd voor jezelf. Een goed evenwicht vinden tussen het individu, het koppel en de kinderen is wat je nodig hebt om tevreden te zijn met jezelf, gelukkig in je relatie en energiek voor de kinderen.”

“Ik zeg altijd: babysitten is goedkoper dan relatietherapie en zeker goedkoper dan scheiden!”, besluit Joy in een artikel in The Huffington Post.

Bron: www.goedgevoel.be