Elke scheiding is anders. En iedere partner gaat anders met een scheiding om. Soms heeft de één het een stuk moeilijker dan de ander. Verwerking van een echtscheiding heeft iets te maken met iemands karakter en de ervaringen uit het verleden. Wat natuurlijk altijd helpt is goede steun en support uit de omgeving, soms onmisbaar op bepaalde momenten. Als mediator geef ik u een paar handreikingen die het verwerken van een echtscheiding makkelijker kunnen maken. Maar wat u ook doet, verwerking is de eerste voorwaarde om uw leven weer op orde te krijgen. Een paar tips:

Hem of haar volledig loslaten

In de praktijk blijkt dit een van de grootste obstakels te zijn, maar het is de voorwaarde om een scheiding goed te kunnen verwerken. Contact met de ex-partner tot het absolute minimum beperken op emotioneel en lichamelijk niveau (afgezien van uw ouderrol) is belangrijk om gevoelens niet continu te blijven voeden. Probeer vooral niet te fantaseren over een hereniging, vaak is het alleen nog ijdele hoop en de schade is meestal te groot om hier reëel van uit te kunnen gaan. Wraakgevoelens zijn in dit opzicht ook niet erg productief. Het blijven denken aan wat iemand anders u hebt aangedaan is vaak een hindernis om uw eigen leven weer op de rails te krijgen. Probeer wraak te nemen op een positieve manier, laat zien dat u uw leven opnieuw kan vormgeven.

Steun zoeken bij vrienden

De praktische en emotionele hindernissen die een echtscheiding met zich meebrengen, zoals het financieel weer onafhankelijk zijn of de kinderen alleen verzorgen, vereisen dat u soms steun zoekt bij vrienden of familie. Ook de eenzame avonden en het feit dat er niet altijd meer iemand is waar u uw ei aan kwijt kunt, maken dat u kunt overwegen om steun bij anderen te vragen. Ouders, collega´s of buren kunnen u vaak bijstaan met hulp en goede raad. Het is altijd goed om een luisterend oor te hebben voor allerlei praktische zaken. En vergeet ook niet af en toe uit te gaan en bij te praten met vrienden of vriendinnen, u heeft namelijk nu juist plezier nodig!

Soms komt u ook mensen tegen die niet weten hoe ze zich tegenover u moeten gedragen. Stel ze dan op hun gemak en probeer duidelijk te maken wat u van ze verwacht. Als u het moeilijk vindt om met anderen over uw scheiding en gevoelens te praten, zijn er tal van fora op internet waar u, vaak anoniem, van gedachten kan wisselen.

Op zoek naar de nieuwe ‘ik’

Het door blijven gaan op de bekende weg na een echtscheiding is meestal geen handige strategie. Bekijk de scheiding als een heel nieuw begin om uw leven opnieuw vorm te geven.  Doe dingen die u anders nooit zou doen, probeer verschillende sporten, laat uzelf eens verwennen in bijvoorbeeld een kuuroord, ga erop uit, zoek een fascinerende hobby, schrijf een dagboek of koop nieuwe kleding. Geef uw sociale leven een opfrisbeurt en bezoek weer eens die oude vrienden die u uit het oog bent verloren. Kortom, er zijn meerdere wegen naar Rome om uw nieuwe ik een frisse start te geven.

Professionele hulp

Hoewel professionele hulp tegenwoordig niet iets is om u voor te schamen, vinden veel mensen het nemen van deze stap een brevet van onvermogen of zweverige onzin. Maar het is zeker geen aanstellerij. Onderzoek heeft uitgewezen dat een echtscheiding te vergelijken is met de stress en rouwverwerking die voortkomen uit het overlijden van een partner. Het omgaan met alle emoties is niet iets waar sommige mensen vanzelfsprekend talent voor hebben. Als u nergens met uw emoties terecht kunt, is hulp zoeken bij een professionele therapeut zeker een goede oplossing. Het kan ook op een andere manier, bijvoorbeeld in een praatgroep, waar u meerdere mensen ontmoet die in hetzelfde schuitje zitten. Dit kan op zich al een hele troost zijn.

Verwerken, het kost tijd

Onderzoeken op het gebied van echtscheiding laten zien dat het verwerkingsproces gemiddeld zo’n 18 maanden in beslag neemt. Een scheiding verwerken kost dus tijd, het is dan ook niet vreemd als u na een jaar nog niet helemaal lekker in uw vel zit.