Na echtscheiding of partnerschapsscheiding moeten ex-partners in elkaars onderhoud blijven voorzien, wanneer daar behoefte aan is en draagkracht voor is. Oorspronkelijk gold deze partneralimentatie levenslang. Sinds 1994 is het verkort naar maximaal twaalf jaar. Dit geldt, tenzij de ex-partners samen een langere periode afspreken of wanneer het niet van de ontvangende partij kan worden gevergd om na twaalf jaar in het eigen onderhoud te voorzien.

Prikkel

Op dit moment gaan er steeds meer stemmen op om deze tijd te verkorten. Redenen hiervoor zijn onder meer de toegenomen economische onafhankelijkheid van vrouwen en een andere verdeling van zorgtaken. De ontvangende partij zou eerder een prikkel moeten krijgen om zelfstandig (meer) inkomen te verwerven.

VVD, PvdA en D66 hebben medio 2012 een wetsvoorstel ingediend om de partneralimentatie eerlijker, simpeler en korter (maximaal vijf jaar) te maken. Op dit moment is nog niet duidelijk of dit voorstel zal worden goedgekeurd. Belangrijk om te weten: wanneer het wordt aangenomen, geldt het alleen voor nieuwe zaken. Eventueel nieuwe regels kunnen dus niet met terugwerkende kracht worden opgelegd. Maar het is wel mogelijk om af te wijken van de nu geldende richtlijnen en samen een andere (kortere) termijn overeen te komen.

Regie

Natuurlijk is het nuttig om de wetgeving en richtlijnen over dit onderwerp goed te volgen. Het is goed om je rechtspositie te kennen. Maar of je hiervan volledig gebruik maakt, is een andere zaak. Je hoort wel eens dat ex-partners zoveel mogelijk financieel voordeel proberen te halen uit de situatie. Daarbij kun je je afvragen in hoeverre iemand zich er goed bij voelt om zich langdurig te laten onderhouden door de ex-partner. Ook wanneer scheiden niet jouw keuze was, kan het belangrijk zijn om zoveel mogelijk je eigen kracht en zelfstandigheid te ervaren. Wie zich financieel onafhankelijk maakt, houdt de regie in handen. Dat gevoel kan helend zijn. Je zet je verdriet en je pijn om in positieve energie en je kunt eigenschappen en talenten in jezelf ontdekken, die je eerder niet voor mogelijk hield.

Ruimte

Het is en blijft een persoonlijke afweging. Welke ruimte heb je volgens de richtlijnen en welke wil je daarvan gebruiken of heb je echt nodig? Kijk niet naar wat er kan, maar naar hoe jij het beste in jezelf naar boven haalt. Dat is wat telt, nu waarschijnlijk meer dan ooit. Wat vind jij van deze kwestie? Is de wettelijke partneralimentatie op dit moment goed geregeld, of zijn de regels inderdaad toe aan vernieuwing?

isabelle@vanhoutenmediation.nl